06 - 55 38 19 16
1721 HA Broek op Langedijk
mail@polair.nl

Coronacrisis: geef criminelen geen kans

Criminelen zijn creatief tijdens de coronacrisis en verleggen hun werkterrein. Nu bedrijfspanden de hele dag leeg staan zijn ze vaker doelwit van inbraak. Cybercriminelen richten hun pijlen op thuiswerkers. Hier hopen zij te profiteren van de minder goed beveiligde thuiscomputers.

Veel voorkomende vormen van criminaliteit en tips om veilig te ondernemen.

Inbraken in lege bedrijfspanden

Door de coronacrisis staan veel bedrijfspanden leeg. Langdurig gesloten bedrijfspanden vormen een prooi voor inbrekers. Geef inbrekers zo weinig mogelijk kans om in te breken. Ga regelmatig even kijken en neem extra beveiligingsmaatregelen. Je kunt bijvoorbeeld (extra) camera’s en bewegingssensoren plaatsen en deze aansluiten op het beveiligingssysteem. De meldkamer krijgt dan bericht wanneer personen te dicht in de buurt komen. Maak ook binnen je bedrijf goede afspraken over zaken als toegang en beveiliging. Welke organisatorische maatregelen kun je zoal in je bedrijf nemen?

  • Sleutelbeheer: Voorkom dat een dief een sleutel weet te stelen. Zorg ervoor dat sleutels niet op plaatsen liggen waar inbrekers ze verwachten. Registreer welke medewerkers een sleutel hebben en leg dit vast in een sleutelcontract. Hiermee maak je je personeel medeverantwoordelijk voor een goed sleutelbeheer. Werk met gecertificeerde sleutels. Dit betekent dat je voor het bijmaken van een sleutel een pasje of certificaat nodig hebt.
  • Voorzie ramen en deuren van inbraakwerend hang- en sluitwerk.
  • Zorg voor inbraakwerende beglazing of scherm de ramen af met rolluiken of traliewerk.
  • Zorg voor een opgeruimd en overzichtelijk terrein. Snoei regelmatig de beplanting om het bedrijfspand. Hiermee voorkom je dat een inbreker ongezien zijn gang kan gaan.
  • Zorg voor goede beveiligingsverlichting, maak hierbij gebruik van bewegingssensoren.
  • Zorg voor een goed alarmsysteem en verander de toegangscodes regelmatig. Vaak moet je een alarmsysteem met een code in- of uitschakelen. In de praktijk blijkt dat bedrijven deze codes bijna nooit veranderen. Toch is het verstandig om dat regelmatig te doen. Bijvoorbeeld als het aantal gebruikers toeneemt of een medewerker vertrekt. Alarmsystemen met elektronische sleutels bieden hiervoor een oplossing.
  • Het komt steeds vaker voor dat particuliere beveiligingsbedrijven bedrijventerreinen en winkelgebieden bewaken . Je kunt ze inschakelen voor bijvoorbeeld observatie, controle en contacten met de politie. Door dit gezamenlijk met andere ondernemers te doen blijven de kosten relatief laag. Bijkomend voordeel is dat jij en je medewerkers hierdoor geen risico lopen. Maak daarnaast afspraken met omwonenden en bedrijven in de omgeving over sociale controle van elkaars panden.

Je doet er alles aan om inbrekers buiten de deur te houden. Mocht je toch slachtoffer worden van een inbraak zorg er dan voor dat je snel weer verder kunt met je bedrijf. Om goed voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen, is het aan te raden de gevolgen van een calamiteit voor de continuïteit van jouw bedrijf in beeld te brengen. Dat doe je door een bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen. Hierin leg je contactgegevens, afspraken, vergunningen en ander relevante informatie vast. Ook inventariseer je preventieve maatregelen waarmee je de risico’s kunt verminderen. Bijvoorbeeld over de bescherming van belangrijke data en je administratie.

Winkelovervallen

Door de coronacrisis zijn er minder winkels open en is de horeca gesloten. Neem als winkelier maatregelen om het risico op een overval te verkleinen en het overvallers zo lastig mogelijk te maken. Deze kiezen vaak een doelwit waar veel cash geld of waardevolle spullen aanwezig zijn. Zorg er dan ook voor dat er weinig te halen valt. Stimuleer pinbetalingen en voorkom dat er veel contant geld in de kassa ligt. Zorg dat je je beveiliging op orde hebt. Plaats camera’s, spiegels, alarmknoppen en beveilig diefstalgevoelige artikelen met bijvoorbeeld tag. Of verkoop kostbare artikelen alleen vanachter de kassa. Stel goede veiligheidsprocedures op en informeer je personeel hierover.

Diefstal van coronagoederen

Populaire coronaproducten zoals mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn zeer gewilde spullen om te stelen of te helen. Ook bepaalde medicijnen en onderdelen voor beademingsapparatuur zijn erg in trek. Mocht je deze zaken (willen) produceren, kopen of verkopen, wees je dan bewust van het verhoogde risico dat je loopt en neem extra beveiligingsmaatregelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bewakingscamera’s of de inhuur van beveiligers.

Verkoop van coronagoederen op nepwebsites

Frauduleuze handelaren bieden op nepwebsites mondkapjes en andere preventiemiddelen zoals desinfecterende handgel en handschoenen aan. Deze fraudeurs misbruiken daarvoor gegevens van bestaande bedrijven. Ze vervalsen een factuur van een bestaande onderneming en passen het bankrekeningnummer aan. De (aan)betaling die jij vervolgens doet bij een bestelling, valt zo regelrecht in de handen van internetcriminelen, die zo profiteren van de grote vraag naar en het gebrekkige aanbod van deze producten. Deze zakelijke identiteitsfraude is een van de snelgroeiende fraudesoorten in het bedrijfsleven. Controleer daarom in het KVK Handelsregister altijd goed met wie je zaken doet. Meer tips om je te wapenen tegen deze fraudevorm vind je in het artikel over zakelijke identiteitsfraude.

Polairbeveiliging u in deze coronacrisis een veilig gevoel geven. Voor meer informatie voor de mogelijkheden om uw pand optimaal te beveiligen in deze bizarre tijd kunt u contact opnemen.

Ksenia Centrale

Polair Beveiliging is sinds kort ook leverancier en installeur van Ksenia alarmsystemen. Ksenia is een nieuwe security dimensie. Het meest geavanceerde security platform.

Lees meer over KSenia alarmcentrales

Meer weten?

Wilt u informatie over een mogelijk beveiligingsplan voor uw bedrijf of woning. Of wenst u een vrijblijvende afspraak waarin we u kunnen vertellen wat Polair Beveiliging voor u kan betekenen? Neem dan contact op.

Contact opnemen