Voorkom inbraak beveilig NU uw woning en bedrijf!

Camera systemen - IP versus Analoog.

Wat moet ik nemen: Digitale IP of Analoge CCTV?

IP camera’s kunnen betere beeldkwaliteit genereren en zijn makkelijk te installeren en altijd uit te breiden, echter analoge camera’s zijn efficiënter, hebben een lagere prijs en zijn betrouwbaar. Beide soorten camera’s hebben hun voor en nadelen, het gaat erom de goede camera op de juiste plek te gebruiken.

Voor een goed begrip en dus een goede keuze van een beveiligingscamera een korte uitleg van het verschil tussen een Analoge en een IP camera.

Ip versus analoog

IP

IP camera’s excelleren in krijgen van hoge definitie megapixel beelden, zijn echter over het algemeen minder lichtgevoelig (minder beeldkwaliteit bij minder licht). Indien de instelling juist wordt gehanteerd uitstekend beeld. Dit is echter sterk afhankelijk van de camera en installateur. Makkelijk aan te sluiten op bestaand netwerk. Houdt hierbij rekening dat een bestaand netwerk aanzienlijk belast zal worden! Raadzaam is het dus om een apart netwerk voor het IP CCTV systeem aan te leggen. Hou ook rekening met de afstand tussen switch en camera, die is beperkt.

IP camera`s kunnen vrijwel ongelimiteerd worden uitgebreid op het bestaande netwerk. Eén kabel voor elektriciteit, video en data transmissie. Denk om het feit dat de bestaande bekabeling beperkte wattage heeft (normaal 25W maximaal) . Bijvoorbeeld een PTZ camera ( een camera waarmee je kunt inzoomen ) gebruikt 70 W.

De beelden van een IP camera worden gecomprimeerd en voordat ze op het scherm komen bij direct uitkijken, worden ze uitgepakt. Hierin kan vertraging optreden.

Analoog

Analoge camera’s voldoen uitstekend bij verschillende lichtomstandigheden en kunnen beweging uitstekend aan. Analoge camera’s kunnen een beperkt aantal TVL (TV-lijnen) aan. Voor bewakingsdoeleinden is een analoge resolutie van 520 TVL of 1.3 Megapixels ruim voldoende. De DVR of computer behorend bij het systeem zorgt voor de uiteindelijke videokwaliteit. De geleverde recorder en software is daarin “gespecialiseerd”, deze dient wel aangeschaft te worden.

Ip versus analoog

Analoge camera’s kunnen uitstekend live worden uitgekeken. De computer cq de software is gelimiteerd in het aantal camera`s dat erop kan worden aangesloten. Door Cat5 bekabeling en zogenaamde balloons te gebruiken kan ook bij analoge systemen gebruik worden gemaakt van een Cat5 kabel die zonder kwaliteitsverlies over enkele honderden meters kan worden gebruikt.

Verschil IP en Analoog

Het verschil tussen IP en analoog ligt vooral in de videotransmissie van het signaal. IP camera combineert de mogelijkheden van een camera met de functionaliteiten van een PC, heeft geen directe PC aansluiting nodig en kan overal in het netwerk worden geplaatst. Net als iedere PC binnen het netwerk, een IP camera is een netwerk applicatie, met zijn eigen IP adres, al of niet draadloos aangesloten op dit netwerk en heeft dus onderhoud nodig. IP camera’s kunnen een hogere beeldkwaliteit genereren.

Analoge camera’s digitaliseert het beeld ook, maar voordat het kan worden omgezet in een video, moet het beeld worden geconverteerd in een analoog signaal, zodat het kan worden ontvangen door een videorecorder of monitor. In tegenstelling tot IP camera’s, heeft analoog geen ingebouwde webservers of encoders en heeft dus minder onderhoud nodig. Deze functies zitten in de DVR (digital video recording) recorder.

Wanneer Analoge CCTV

Over het algemeen wordt er voor prive woningen en MKB bedrijven bedrade analoge CCTV systemen gebruikt. Draadloos IP heeft wel de toekomst maar is op dit moment nog stukken duurder. Daarnaast legt IP ook een behoorlijk beslag op uw netwerk. Het maximale rendement uit IP-technologie is pas te behalen wanneer zowel installateur als de eindgebruiker goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van het IP systeem.

Pas ook op met het kopen van 'goedkope' IP camera's, aantrekkelijk in de aanschaf maar onaantrekkelijk in gebruik.

Voor advies kunt u contact met ons opnemen.